Opdatering til Windows 11 og udsigt til Windows 12

Måske tænker du, jamen jeg har stadig kun Windows 10 og ikke haft mulighed for at skifte til Windows 11 endnu?

Windows 12 har stadig ikke fået det officielle grønne lys fra Microsoft, men det hindrer hverken os eller andre IT entusiaster i at dykke ned i landskabet.

Der er gode grunde til at forholde sig til fremtidens styresystem, som Windows 12 på sigt vil erstatte Windows 11.

Kender vi Microsoft korrekt, så kan et nyt operativsystem komme før vi har set os om! Så lad os dykke ned i opdateringer vi har i vente, og de rygter som summer derude.

Opdateringer til Windows 11 24H2

Windows 11 er nu over to år gammel og har allerede fået et par opdateringer, som du kan læse om her samt udfasningen af Windows 10.

2024 byder fortsat på opdateringer og mindre funktionsopdateringer fra Microsoft til Windows 11. 

Vi fik Windows 11 versionen 22H2 i 2022 og flere opdateringer i løbet af 2023, der kulminerede med version 23H2, som nu er bredt tilgængelig. 

Seneste nye er hvad mange troede ville blive Windows 12 i 2024, men er altså en opdatering til Windows 11, som Microsoft kalder Windows 11 version 24H2.

I 24H2 opdateringen til Windows 11, der forventes at blive udgivet i september 2024 til alle pc’er, forventer vi også en større AI opdatering.

Med kunstige intelligente funktioner og forbedringer i brugervenlighed, er her et overblik for denne opdaterings nuværende nyheder:

 • Microsoft Copilot: Din avancerede personlige assistent, der opererer med AI og maskinlæring, til at generere kode, tekst, opsummere møder, foreslå svar og analysere dine oplyste data. Du kan gratis bruge Copilot som sprogmodel her.
 • Snap Layouts: Forbedringer i vinduesstyring og multitasking. Du kan justere og organisere vinduer i forskellige layoutmuligheder.
 • File Explorer Quick Setting: Hurtig adgang til indstillinger i File Explorer, der gør det lettere at tilpasse og administrere filer og mapper. 
 • Phone Link: Integration med telefonen for nemmere overførsel af filer og beskeder.
 • Voice Clarity: Forbedret Lydkvalitet – støjreduktion og klarere kommnikation under møder og opkald.
 • Energy Saver: Optimering af strømforbrug ved at identificere udnødvendige processer og ressorucekrævende apps.
 • Sudo for Windows 11: Mulighed for at køre kommandoer med højere rettigheder. 

Microsoft tester i øjeblikket de funktioner, som udgør næste opdatering og vi vil fortsat opdatere, når nye funktioner bliver opdaget eller tilgængelige.

Windows 11: Kunstig intelligens kommer for at blive

Eftersom ChatGPT og andre lignende AI funktioner er rullet ind over os, kan det have påvirket Microsofts planlægning.

I Windows 11 får vi mulighed for i højere grad at afprøve nye værktøjer med Copilot, blive kendt med funktionerne i et opdateret styresystem, frem for at Microsoft lancerer et helt nyt styresystem baseret på AI – som er hvad vi forventer Windows 12 rummer.

Den samme tanke eller undren kan man have omkring den nye Windows Copilot tastaturtast, hvis ikke man har kendskab til det endnu, er det ikke en nødvendighed før vi forstår brugsfunktionerne. 

De forventede opdateringer:

 • Forbedret Natural Language Processing (NLP): Bedre forståelse af brugerinput og prompter, og mere naturlige samtaler med AI-assistenter.
 • Udvidet brug af AI i apps: Flere tredjepartsapps vil integrere AI-funktioner, såsom automatiseret tekstgenkendelse, billedegenkendelse og personlige anbefalinger.
 • AI-baseret sikkerhed: Med øget AI brug, bliver din sikkerhed styrket ved hjælp af AI-algoritmer som netop kan identificere mistænkelig adfærd og potentielle angreb. 

Microsoft bringer AI til forgrunden, for at forbedre brugeroplevelsen på tværs af enheder.

Hvornår udkommer Windows 12?

Windows 12 blev spået i anden halvdel af 2024 af flere eksperter, under navnet Hudson Valley, men er altså bekræftet at være opdateringen Windows 11 24H2.

Derfor ved vi ikke andet om lanceringen af andet nyt, end at Microsoft med sikkerhed ikke lancerer Windows 12, hvis det bliver navnet, i 2024. 

Vi spekulerer dog allerede om udgivelsen blot er blevet udskudt til 2025.

Grund til spekulationen er, at eftersom supporten til Windows 10 udløber i 2025, vil en lancering af Windows 12 dermed betyde, at Microsoft fremadrettet kun skal sende opdateringer ud til to styresystemer, Windows 11 og 12. 

- Du tvinges ikke til opdateringer

Microsoft har lempet betydeligt på sit pres for at få brugerne til at installere nye versioner af Windows med magt. 

Windows 11 er stadig en valgfri opdatering for Windows 10-brugere, og den tilgang vil sandsynligvis fortsætte med fremtidige udgivelser.

Opdatering til nye versioner af Windows kan være nødvendig, hvis din version af Windows nærmer sig slutningen af sin supportperiode. 

Hvis vi ser på hvad der sker med Windows 10, leverer Microsoft stadig sikkerhedsopdateringer til operativsystemet, og man behøver ikke at opgradere til Windows 11. 

Men Windows 10 som helhed understøttes indtil oktober 2025, og i stedet for at skubbe brugerne over på Windows 11, beholder Microsoft dem på Windows 10, medmindre de ønsker at opgradere. 

Det er sandsynligt, at Windows 11 vil få samme behandling, når Windows 12 udkommer, så du vil ikke blive tvunget til at opgradere.

- Kan din PC køre Windows 11 24H2 eller Windows 12 på sigt?

Med Windows 11 24H2 opdateringen, og en masse AI-funktioner,  så stilles der krav til din PC, at den skal have 16 GB RAM for at kunne opdateres.

Efter at Windows 11 har hævet minimumssystemkravene markant i forhold til Windows 10, er dette endnu et godt spørgsmål at overveje.

Vil Windows 12 igen lade ældre pc’er i stikken?

Der for tidligt at sige, men der er bestemt en chance for, at nogle pc’er ikke vil være kompatible af den ene eller anden grund. Windows 11 kræver i øjeblikket processorer, der er udgivet fra omkring 2018 og frem, og selvom vi i øjeblikket ikke ser nogen grund til, at den næste Windows-udgivelse skal kræve mere end det, er det muligt, at det vil ske.

Men hvis historien er nogen indikation, vil der sandsynligvis fortsat være en slags løsning, som ikke-understøttede pc’er kan bruge til at installere det, hvis du føler dig eventyrlysten.

Uanset hvad, vil næsten alle de bedste laptops, du kan købe i dag, sandsynligvis understøtte Windows 12, når det udkommer.

- Det nye som vi håber at se i Windows 12

Kan vi overhovedet sige noget konkret om fremtidens Windows?

Det er stadig for tidligt at vide med sikkerhed, hvad Windows 12 kommer til at indeholde. Men nogle rapporter og lækager har givet os et kig på, hvad der kan være en del af fremtidens styresystem. 

Stadig kan visse funktioner i efterårets Windows 11 opdatering, indeholde elementer af nedenstående spådomme om Windows 12.

Flere AI-funktioner

AI har været et kernefokus for Microsoft det sidste års tid, vi ser det nu i Windows 11 opdateringer for 2024, og hvis man skal tro de seneste rapporter, vil det kun blive mere sandt med Windows 12. 

Den næste version af Windows vil flette AI ind i alle dele af oplevelsen i stedet for blot at have en Copilot-sidebar. Rapporter antyder, at Windows 12 vil kunne gøre ting som at fortolke naturlige sproglige søgeforespørgsler for at finde dine dokumenter og filer. Du kan f.eks. skrive “vis mig de dokumenter, jeg arbejdede på i sidste uge”, og så vil den vise dig disse dokumenter.

 • AI-Funktioner:

  • Avanceret Copilot integreres dybere i Windows 12.
  • Naturlige sproglige søgninger for dokumenter og filer understøttes.
  • Tidslinje-funktion og realtids tekstning og oversættelse implementeres.
 • Brugergrænseflade:

  • Nyt koncept præsenteres med flydende proceslinje.
  • Systemikoner flyttes til toppen, ligner macOS og visse Linux-distributioner.
  • Låseskærm og login-optimeringer for touch-enheder introduceres.
  • Notifikationscenter grupperes efter kontakt, ikke kun app.
  • Widgets kan fastgøres direkte på skrivebordet.
 • Andre Funktioner:

  • “Super Resolution” forbedrer video- og spilkvalitet.
  • Parallax-effekt til fotos genereres ved hjælp af AI.
  • Start-menu opdateres med et nyt Creator-område, der linker til Microsoft 365-apps som Designer, Clipchamp og PowerPoint.

Ræk ud til os for en snak om dine fremtidige opdateringer


Vis menu