Azure + AI

Azure og AI: når skyen bliver intelligent – udforsk samspillet, mulighederne og fremtidens potentiale

Hvor og hvordan arbejder vi med AI?

Ny teknologi er skræmmende, for hvad betyder det af ændringer og får man lært det tilstrækkeligt. Uden en teknisk baggrund, kan det virke uoverskueligt – for hvor giver det bedst mening at starte.

Kunstig intelligens er omkring os, Microsoft anderkender udfordringen og det samme gør vi.

Det handler i høj grad om at finde løsninger, på hvordan vi kan bruge AI og tør springe ud i det!

Artiklen dykker ned i Azure og AI:

Azure er Microsofts cloud computing platform og online portal, der giver mulighed for at oprette virtuelle maskiner, lagre data, implementere websider eller udvikle applikationer. 

Ud over at blot være en sky platform, åbner Azure døren til teknologier som kunstig intelligens. 

Gennem Azures omfattende sæt af AI tjenester og værktøjer kan der skabes intelligente apps, som kan analysere data, forudsige mønstre og foreslå ord tilpasset sproget. 

Fra maskinindlæring til billedegenkendelse og talegenkendelse – Azure har værktøjerne til at aktivere kunstig intelligens uden komplekse tekniske udfordringer. 

I 2023 omfavner vi en AI revolution, hvor data ikke blot er bits og bytes, men kilde til indsigt og hvor intelligens ikke kun er menneskelig. 

I dagens teknologilandskab, med AI og skylagring, befinder vi os i en æra af intelligente og datadrevne løsninger, der kan transformere en lang række brancher og arbejdsprocesser.

Azure som cloud computing platform

Vi kender Azure som Microsofts cloud computing platform, der har vækket skyen til live og tilbyder over 200 forskellige tjenesteydelser, software og services. 

Med de værktøjer har Azure fået dybere betydning, i det vi har kunne bygge, implementere og administrere forskellige applikationer og tjenester direkte i skyen. 

De teknologiske løsninger der tilbydes, er som en virtuel legeplads, for ingeniører, udviklere og teknologi entusiaster – dermed har Azure givet muligheden for at tænke stort uden at skulle bekymre sig om tekniske detaljer, der ellers kunne bremse innovationen. 

Men Azure er mere end bare end plads i skyen, hvor data lagres og applikationer udføres. Vi opfatter det som en dynamisk samling af ressourcer, som harmonisk forenes for at danne en arena, hvor vi kan udarbejde de intelligent løsninger, der vil forme fremtiden. Azure har mulighederne til at styrke den digitale transformation.

MEN VENT, der er mere endnu. 

Forestil dig nu, at denne digitale verden ikke kun er et koldt lager for data, men en hjerne, der kan tænke, lære og producere. 

Det er her AI træder ind på platformen, og hvor Azure og AI’s forening bliver drivkraften bag skabelsen af de smarteste, mest følsomme og frem for alt, de mest intuitive applikationer og tjenester, vi nogensinde har set. 

Machine learning er grobunden for de fleste AI-tjenester og funktioner.

Azure Automated Machine Learning er et af mange af Azures værktøjer. Det kan hjælpe dig med at automatisere processen og præsentere en arbejdsmodel, klar til at blive implementeret og brugt, til at analysere data, identificere mønstre og derfra lave forudsigelser.

Sådan kan computere tage beslutninger og udføre opgaver uden at skulle have alle scenarier præcist kodet på forhånd!

Den intelligente sky: vi dykker nu ned i krydsfeltet og sammensmeltningen af Azure og AI, hvor vi afdækker de muligheder som blomstrer når teknologi ikke længere blot udfører kommandoer, men også reagerer, forstår og tilpasser sig vores behov. 

Eksempler på sammenfletning af AI og Azure

Vi ser AI omkring os i en ivrig udvikling, især blandt Microsoft og andre store IT-giganter. 

Hvordan kan vi optimere og gøre tingene lettere for mennesket ved hjælp af kunstig intelligens, stadig uden at gøre mennesket dummere og dovent?  

Her er et par eksempler på sammenfletningen af Azure og AI, og hvordan det fungerer som løsninger og anvendelser i den virkelige verden. 

 • Maskinlæring i Sundhedsvæsenet.
  Det kan bruges til at udvikle modeller til diagnosticering af sygdomme, ved at analysere medicinske billeder som røntgen og MR-scanninger. Det vil aflaste sundhedssektoren og føre til hurtigere og endda mere præcis diagnosticering 
 • Kundeoplevelser i Detailhandel.
  Som detailhandler kan der oprettes personlige anbefalinger til kunder, baseret på deres tidligere køb og præferencer. Hvad som er lagret i skyen af vores digitale fodspor, har Azure været med til at omdefinere kundeoplevelsen ved personlige anbefalinger, e-handel og dataanalyse blandt mere.
   
 • Autonome køretøjer der lettere kan navigere gennem trafikken – forbundet online er reaktionen i realtid. 
 • Naturlig sprogudveksling i kundesupport.
  Det er ikke længere uhørt at blive mødt af Chatbots når du foretager opkald eller skriver til virksomheder.
   
 • Finansielle forudsigelser og risikostyring.
  Azure og AI kan sammen udvikle modeller til at forudsige økonomiske tendenser og udviklinger, samt evaluere risici for finanser.
   
 • Energioptimering i moderne bygninger.
  Koblingen gør det muligt at overvåge energiforbug, der hermed kan reducere omkostninger og forbedre bæredygtigheden. Vi får altså en kraftfuld kombination gennem Azure og AI.

  Den kunstige intelligente sky, danner ramme for en forudsigelig fremtid, baseret på data, som virksomheder kan handle og lave løsninger på baggrund af. 

De tekniske aspekter

Har du læst hertil og tænker stadig, så hvad er Cloud Computing? 

Det er en teknologi som giver adgang til forskellige computerressourcer via internettet, fra mobilen, computeren eller anden enhed forbundet til internettet. 

Når du er forbundet, får du adgang til de ressourcer som kan være alt lige fra severless computing, virtuelle maskiner, lagerplads mm.

Grundlæggende er cloud computing i stedet for at skulle have fysisk hardware og software installeret på egne enheder eller lokationer, nu samlet i enorme datacentre, som indeholder servere og komponenter til lagring. Sådan sikrer vi selv og virksomheder, at vores data opbevares og er tilgængelig på sikre steder.   

Det mest fordelagtige ved cloud platforme, er du betaler blot for de tjenester du benytter og der er ingen gebyrer forinden. Det afhænger af dine behov vedrørende kapacitet. 

Egentlig benyttes clouds computing til forskellige formål som kan være: 

 • Maskinlæring 
 • Dataanalyse 
 • Lagring af data- og databaser
 • Backup  
 • Streaming af medieindhold 
 • IoT (Internet of Things)
 • Samarbejde og deling
 • Udviklings- og testmiljøer
 • Og meget mere

Et andet interessant faktum om skyen er, at alle de serier og film du ser på Netflix, er faktisk gemt i skyen. Let tilgængelighed, personlige anbefalinger og en database hvor alt er samlet.

Trygger du ja på din Iphone til at lagre i iCloud, så kender du nok til at få en ny telefon, hvor alt er som det var på den gamle – nu kun med bedre kamera.  

Hvorfor er cloud computing vigtigt? 

Et eksempel på vigtigheden bag cloud computing, er hvis du vil lancere en app på internettet. 

For at det kan lade sig gøre, skal du bruge en del ressourcer, hvor cloud computing træder ind som undsætningshelten for dig. 

At købe de forskellige komponenter som servere, lagerenheder, udviklere, netværk og sikkerhed, er alt sammen dyrt og risikabelt at købe enkeltvis.

At jonglere mange komponenter på en gang kan virke problematisk. 

Derfor taler vi om cloud computing i Azure som værende løsningen der fungerer, med sikker opbevaring, tilgængelighed og værende skalerbar – alt på én gang.

En avanceret fremtidsudsigt, men hjælp at hente!

Nu har vi eksemplificeret hvad Azure og AI kan udrette. 

Så hvis fordelene er skalerbarhed og ydeevne, udviklingshastighed, tidsoptimering, avancerede AI-funktioner og mulighed for innovation, så vil vi remse et par udfordringer op, som der findes løsninger til.  

Selvom Azure er indbegrebet af adskillige og til tider komplekse aspeker af cloud computing, kan integrationen af AI, uden nogen forhenværende kendskab til det, være en teknisk udfordring.

Bekymring om sikkerhed når AI modeller trænes på virksomheden eller brugerens egen data har mange. Her kan vi forsikre at Microsoft er indehaver af de nogen af de stærkeste sikkerhedsforanstaltninger.  

En stejl læringskurve uden IT support. Selv med Azures brugervenlighed, er cloudteknologi og kunstig intelligens omfattende i deres muligheder. Et snak med IT support vil hjælpe dig med overblikket over behov og anvendelighed.  

Azures cloud computing styrke, kombineret med AIs evne til at skabe intelligente, datadrevne løsninger vil sandsynligvis skubbe grænserne for innovation på tværs af industrier.

Sådan spår vi fremtiden, når vi ser mod en horisont af teknologisk udvikling.  

I 2023 er foreningen af Azure og AI mere end blot en trend, vi ser det som en ny vej, en ny æra, til at udtænke forretningsmetoder og løsninger til teknologiske udfordringer.  

Azures store betydning som cloud platform, skaber mulighed for at hjælpe vores arbejdsprocesser, som vi hidtil kun har kunne drømme om.

I kombinationen med AI, vil Azure udvikle og tilpasse sig vores behov for at udforske, eksperimentere og skabe i en fremtid hvor teknologiske løsninger og forståelse, er altafgørende for virksomheder.